Powered by Smartsupp

Biokosmetika – řešení pro budoucnost

Austin Austin All Bottles copy

Přírodní a organická kosmetika se za poslední roky stala součástí mnoha českých koupelen. V čem tedy spočívá smysl používání biokosmetiky oproti běžným výrobkům?

Biokosmetikou označujeme produkty, které obsahují pouze složky vypěstované v ekologickém zemědělství. Ekologické zemědělství respektuje přírodní cykly a zákonitosti. Je ze své podstaty dlouhodobě udržitelné, přistupuje šetrně k životnímu prostředí a hospodářským zvířatům, ochraně zdraví populace a zachování biodiverzity.

Výrobek může nést označení „bio“ pouze v případě, je-li jeho výrobci nezávislou kontrolní organizací udělen platný certifikát.

Biokosmetika se může pyšnit některým z certifikátů v případě, obsahuje-li pouze složky vyprodukované v ekologickém zemědělství. Znamená to také, že nesmí obsahovat tyto složky:

  • geneticky modifikované organismy;
  • kontroverzní chemikálie;
  • ropné deriváty –minerální oleje, parafín, vazelína;
  • chemické UV filtry;
  • syntetická barviva, konzervanty a parfémy;
  • nanočástice;
  • silikony;
  • látky a suroviny živočišného původu (výjimkou je včelí vosk a lanolin).

Organické potraviny a kosmetika nejsou trendem, který zmizí. Jsou důsledkem přirozeného vývoje západní civilizace, přesycené konzumem a kvantitou na úkor kvality.

Fd_ms_Rd copy

Certifikace organické kosmetiky

Asi nejčastěji se setkáváme s pojmem „přírodní kosmetika“. Zde je dobré se mít na pozoru, takové označení není nijak definováno a tím pádem ani právně regulováno. Neexistuje tedy žádný standard, který by musely výrobky splnit pro použití tohoto označení. Výrobci této skutečnosti rádi zneužívají. Nejlepším řešením, pokud nechceme bedlivě zkoumat složení každého výrobku, je volit certifikované výrobky. Jde o jistotu, že tento výrobek splňuje kritéria požadovaná pro danou certifikaci. Není zde hlídáno jen složení, ale i výrobní procesy. Certifikační organizace rovněž nepodporují testování na zvířatech a podporují ochranu proti kácení tropických pralesů.

Výhody biokosmetiky pro zdraví a životní prostředí

Naše pokožka absorbuje přibližně 64 % látek, kterým je vystavena. U pokožky obličeje a podpaží může jít až o 100 %. Látky, kterými se myjeme nebo natíráme tak mohou jednoduše putovat až do krevního oběhu. Problémem je, že i u tzv. bezpečných chemických sloučenin nebyl doposud dokázán dlouhodobý vliv na lidské zdraví. Proč tedy riskovat, když je bezpečnější alternativa čím dál více dostupná, a to i z finančního hlediska? Zátěž, kterou konvenční kosmetika představuje pro životní prostředí, je dalším důvodem pro použití selského rozumu při nakupování. Se silikony, které běžně bývají např. v šamponech a dekorativní kosmetice, si neumí poradit ani čističky vody. Skončí tedy v přírodě, kde se nerozloží. Když vezmeme v úvahu fakt, že silikony navíc nejsou nijak prospěšné pro naši krásu a pokožka a vlasy pod nimi nedýchají, nezbývá mnoho důvodů pro koupi takového výrobku.

Jako spotřebitelé držíme v ruce hlas, který dáváme výrobci a tím tvoříme podobu ekonomiky a potažmo světa. Je jen na nás, jakou cestu zvolíme.

Zpět do obchodu