Powered by Smartsupp

Kosatec - Iris - Orris

Není lehké popisovat vůně, nikdo nemá obecný vzorec tohoto jazyka, pokud se nevyjadřujeme vzorci chemickými, je to vyjádřením asociací, pocitů, obrazů nebo třeba i zvuků. Právě proto je vždy dobré vůni okusit na vlastní kůži, udělat si svůj názor, vytvořit si k ní nějaký vztah.

naomi1 3

 

Léto je časem rozkvetlých kosatců, proto se trochu přibližme květině, která je občas neprávem ve stínu třeba růže nebo jasmínu. Malby kosatců byly nalezeny již kolem roku 1500 př.n.l. v srdci egyptských pyramid. V řecké mytologii je Iris bohyní, byla poslem mezi nebem a zemí pro ty nejvyšší bohy a ona sama je uváděna také jako bohyně duhy. Kosatec se poté stal i symbolem francouzských králů, za prozkoumání stojí i obrazy kosatců od Vincenta Van Gogha...

NaomiGoodsir

V parfumerii se setkáváme s názvem Iris či Orris. Orris je kořenem kosatců s názvem Iris pallida a Iris Germanica a právě z jejich kořenů, který projde po několik let, přesněji je to až 7 let, procesy na jejichž konci je substance s názvem Orris butter. Z té se destilací získává vonný extrakt používaný k výrobě parfémů, který je nesmírně ceněný a drahý (cca 0,45 kg může stát až 30 000 $, samozřejmě záleží na jeho kvalitě). Použití kosatce jako vonného materiálu sahá až do dob renesance. Oddenky se drtily, prosely a poté smíchaly s rýžovým pudrem, ten měl pak nasládlou fialkovou vůni. To je také důvod, proč jsou tóny kosatce obecně popisovány jako pudrové. Rýžový prášek se používal k parfémování paruk, obličeje a také oblečení, například rukavic. Až na začátku 20. století integrovali velká jména parfumerie tento vzácný materiál do svých vůní. “Orris je jedním z nejcennějších produktů, které máme, ale je také jedním z nejobtížněji použitelných”, výrok Oliviera Gillotina, parfuméra a vicepresidenta domu Givaudan jen svědčí o tom, jak výjimečný Orris je.

AtelierMateri

Kosatec je jako tajemné zvířátko z jiné planety. Roztahuje křídla, levituje nad svým stonkem, možná přistává - možná vzlétá. Sametově jemnými křídly bezustání chvěje ve vzduchu jako motýl. Pobízí k náhledu do jeho útrob, vyplazuje své jazýčky a exhibuje žilnaté tělo kontrastních barev, míchá je, avšak vždy s dokonalými přechody v souladu s jeho křivkami a tělem.

Je to květina, ke které stojí za to přiblížit svůj nos, ochutnat ji očima! Kosatec voní! Různé druhy, různé barvy a tvary, pokaždé si odnesete jiný čichový zážitek. Nyní je na to nejlepší čas, v červenci ještě pořád kvetou. Když Vám v tom bude bránit sousedův plot nebo nebudete moci kosatec najít, přijďte k nám do obchodu zakusit jejich jedinečnost v různých variacích. Není to máslo ani pudr…

Parfémy s kosatcem:

Atelier Materi - Iris Ebéne

Naomi Goodsir - Iris Cendré

Fotky a text: Lukáš 

 

Zpět do obchodu