Powered by Smartsupp

Oratorio - nová vůně od Pigmentaria

Nová vůně uvedená parfumérským domem Pigmentarium je inspirována vnímáním pražského genia loci očima cizince. Jako její autor se pod značkou Pigmentarium poprvé představuje mladý francouzský parfumér Théo Belmas, jehož olfaktorické dílo vznikalo řadu měsíců na reálných i imaginárních cestách mezi Prahou a Paříží.

Web_Oratorio 5

Sedmým parfémem otevírá Pigmentarium novou kapitolu

Na počátku tvůrčí cesty bylo setkání řady protikladů. Změny, které dávají dynamiku vývoji, i konstanty, které udržují životní stabilitu. Historie, ke které se značka Pigmentarium ve své práci dlouhodobě odkazuje, i pulzující současnost, kterou žije. Lokální kořeny a umělecké zázemí, na které se nově dívají oči cizince. Dosavadní styl vůní domu Pigmentarium a navazující nový směr. Hodnoty, které chceme uchovat i přesáhnout. Světlo i stín. K prolnutí dvou protipólů pak dochází v tvorbě kreativního ředitele Tomáše Rice a parfuméra Théa Belmase. Nový parfém spojuje minulost s budoucností v přítomnosti.

ORATORIO
EAU DE PARFUM

Jen krok z ulice živě se proměňujícího města do šerosvitu kostela, který svou tvář nezměnil po staletí. Tam, kde proud světla prostupuje dýmem kadidla, a zhmotňuje tak jeho vůni. Tam, kde světlo vyniká o to silněji na pozadí nejtmavších zákoutí. Tam, kde se myšlenky na včerejšek a zítřek stanou vědomím přítomného okamžiku. Nejsilnějším motivem příběhu parfému Oratorio je střet protikladů. Okamžik zastavení mezi tím, co bylo a co teprve bude. Moment zpřítomnění.

Web _ Oratorio 1

Olfaktorické dílo

Sama konstrukce parfému tak staví na protikladu dvou nosných ingrediencí, mandarinky a kadidla. Právě jejich spojení vede k nezařaditelnosti vůně a jejímu lavírování mezi svěží a těžkou. Dalším krokem k unikátnosti je použití malého počtu složek a jejich úloha v propojení dvou hlavních protipólů a jejich podtržení.
První nádech patří raritní madagaskarské mandarince a egyptskému neroli. Mandarinka jako jiskřivý bod současnosti vedle neroli symbolizujícího světlo. Citrusově florální úvod je elegantně trpký a ojedinělý. Postupně přechází ve spirituální vůni kadidla a cedru, které v srdci doplňuje jasmín. V základu použitá
pryskyřice opoponax spolu s olejem z pačuli, který je vyjádřením hlubokých kostelních stínů, uzavírají kompozici parfému klasickým balzamickým a chladivým akcentem.

Více o ingrediencích

Esenciální mandarinkový olej z Madagaskaru je velmi unikátní ingrediencí určenou výhradně niche parfumerii. Novou kvalitu i unikátnost mu dodává nový původ. Pěstování nevelkého množství mandarinek pro exkluzivní parfumérský průmysl je na Madagaskaru vyvíjeno teprve od roku 2019. Samotné získání esenciálního oleje z jejich kůry probíhá naopak mimořádně tradiční metodou ručního vymačkání, vyvinutou v roce 1795 v Maison Lautier. Tato takzvaná „metoda lisování za studena“ zachová nejlepší kvalitu oproti strojovému získávání oleje, při kterém se ingredience zahříváním pracovních ploch kvalitativně snižuje.

Květy neroli pěstované v nejvyšší kvalitě v Egyptě přímo pro potřeby haute parfumerie i květy jasmínu sambac z Indie se pro zisk oleje sklízejí velmi časně ráno. Neroli olej pro parfém Oratorio je získáván tradiční parní destilací používanou již od osmého století.

Ve stavbě vůně bylo využito dvou druhů cedrového oleje. Cedr virginský s výrazně dřevitým charakterem a cedr atlas, jehož vyznění evokuje čistou kůži.

V srdci i základu parfému hrají hlavní úlohu tři nóty kadidla. Představují silný element spirituality a propojují jednotlivé komponenty parfému. Kadidlový olej má svěží a jiskřivý nádech. Ideálně se propojuje s mandarinkou. Další složky jsou více balzamické a posouvají vůní k jejímu základu.

Indonéské pačuli je symbolickým spojením s lidskostí a zemí. Představuje jak chladná zákoutí kostela, tak čistotu.

Velmi malé množství pryskyřice opoponax dodává vůni nasládlou hloubku v samém závěru.

Zpět do obchodu