Powered by Smartsupp

Pigmentarium - interiérové vůně plné emocí

Vůně naplňující prostor kolem nás probouzí představivost, vyvolá vzpomínky a ačkoli setrváváme na místě, naše mysl cestuje. Záměrná práce s vůní je proto stará jako sama civilizace. Tam někde, před tisíci let, začaly hořet vonné pryskyřice, byliny a esence, jejichž vonný dým měnil všední prostředí na zcela nové místo.

PIGMENTARIUM_TYCINKY_6660_hires_

A právě ten esencemi naplněný proužek dýmu přetrval do dnešních dob, aby nezměněným způsobem pracoval s naší olfaktorickou pamětí i s našimi pocity. Když se proto kreativní tým parfumérského domu Pigmentarium před dvěma lety připravoval k uvedení vlastní kolekce interiérových vůní, rozhodl se pro tento nejstarší existující způsob. Vonné tyčinky během krátkých chvil naplní místnosti jasně definovanou vůní, která dovede být dle volby esence i velmi jemná a decentní, avšak zcela bezkonkurenční. Ať už před tím dané místo vonělo jakkoli, nyní se v několika okamžicích zahalí do nového charakteru. Když tyčinka dohoří, vůně v závislosti na otevření oken rychle či pozvolna vyprchá. Její nepatrná stopa však zanechá místo „čisté“. Právě proto jsou vykuřovadla v chrámech i domech od nepaměti tak využívaná. Efektnější než vonná svíčka, regulovatelnější nežli vonný difuzér. Vedle těchto nesporně krásných alternativ interiérových vůní má vonná tyčinka své přetrvávající praktické kouzlo. Přitom onen viditelný dým, základní charakter „indického“ modelu vonných tyčinek, zanechává v samotném interiéru menší stopy než hořící svíce. Vzor indických tyčinek proto volí i Pigmentarium. Na rozdíl od odlišných „japonských“ tyčinek jsou zde vonné látky naneseny na tenoučkou tyčinku bambusového dřeva. Právě ta je při hoření odpovědná za jasně patrnou část kouře a děje se tak se záměrnou symbolikou spojení pozemského světa s duchovním, ke kterému vonný dým symbolicky stoupá. 

Incense

Kolekce vonných tyčinek BON VOYAGE v nás vzbouzí emoce. Vyvolává uchované vzpomínky, umožní nám vybavit si přesné souvislosti a obrazy. Vzorky důmyslně volených vonných esencích putovaly opakovaně mezi Srí Lankou a Prahou, než došlo k selekci esencí, které svým charakterem náleží ke zcela konkrétním místům. Z palety velmi kvalitních esencí, využívaných pro tyčinky chrámové a nejnáročnější interiéry byly poprvé vybrány čtyři. Růže z Kašánu, pohádkového íránského města uzavřených kamenných paláců obklopujících růžové zahrady. Máta odkazující k tradičnímu marockému rituálu pití čaje. Santalové dřevo evokující dobrodružné cesty dálným východem i odpočinek v dřevem a tabákem vonícím salonu. A „Královna noci“, nebo též Jericho Noir, zcela neobvyklá vůně květiny, která se otvírá jen za tmy. Na proužku jejich vonného dýmu se díl atmosféry těchto míst přenese do našeho pokoje, nebo naopak naše mysl do dalekých a exotických končin.

Incense Prague Olibanum & Saffron Absheron by Roman Nguyen 1

První podzimní dny tohoto roku se příběh vonných tyčinek Pigmentarium znovu otevírá další dvojící vůní. Jedna z nich nás nevede daleko po mapě, ale spíše časem. Prague Olibanum je esencí gotických chrámů, barokních kostelů, klášterních knihoven i melancholických pokojů malostranských paláců. Ušlechtilá vůně kadidla evokuje spiritualitu tohoto starého města a budí dojem vznešenosti. Saffron Absheron je decentní a elegantní vůní exkluzivity, kterou v sobě nese toto starobylé drahé koření.  Stačí škrtnout zápalkou. Oči mohou zůstat otevřené a svět se i tak promění. K lepšímu.

Zpět do obchodu