Powered by Smartsupp

Víte, které ingredience vás v parfémech zaručeně zahřejí?

Zima u nás bývá dlouhá, šedivá a studená a v těchto dnech už s nadšením vyhlížíme jaro. To se sice zdá být za rohem, avšak chladných dnů nás čeká ještě hodně. Proč si tedy nezpříjemnit zbytek zimního období parfémy, které oplývají hřejivými tóny a mohou nás klidně provést ze zimy až do přicházejícího jara? Typickými zástupci parfémových ingrediencí, které vytvářejí orientální, hřejivý a uklidňující pocit jsou často koření jako kardamom, hřebíček, skořice, vanilka či zázvor. My si ale představíme dva jiné, které se často v parfémech společně potkávají.

 

Tím prvním je Styrax. Styrax je rod asi 130 druhů keřů a malých stromů z nichž se získává vonná pryskyřice. Jak bude vonět záleží na metodě extrakce, v zásadě má suchý balzámový tón s květinovými a dřevitými nuancemi. Najdeme ho v parfému Dark Side od Francesca Bianchi, kde v kombinaci s medem, kořením, vanilkou, kadidlem, kosatcem nebo třeba santalovým dřevem vytváří jedinečně silnou, hutnou a tajemně okouzlující balzámovou vůni. V Alcools od Jardins d’Écrivains ve spojení s břízou, fazolí tonka, šeříkem a benzoinem nabízí ambrově koženou, kouřovou vůni s jemností šeříku a vanilky, po které možná spíše sáhnou muži. Styrax dává parfémům jistý nádech tajemnosti, hloubku a mírnou dávku temnosti v tom nejlepším slova smyslu.

 

Dalším je mléko. Ano mléko. Jemně sladká, útulná a uklidňující vůně mléka je v parfémech ceněným tónem. Přináší útěchu, zvýrazňuje květinové složky a dobře ladí se sladšími prvky. Dříve byly tyto vůně označovány jako laktonické (specifický parfémářský žargon), když vykazovaly mléčné aspekty, dnes jsou pod hlavičkou vůní gurmánských. Laktony se často využívaly ve starších vintage vůních. Laktony jsou cyklické estery spojující v jedné molekule alkoholovou a karboxylovou skupinu. Dnes jsou mléčné tóny často vykresleny pomocí jiných materiálů jako je santalové dřevo nebo vanilka. Příkladem takového parfému je Remember Me od Jovoy, jehož parfémářkou je Cécile Zarokian. Kardamom s citrónem, čajem, zázvorem, frangipani a v základu mléko, vanilka a dřevité tony, to vše vytváří podobný pocit, jako když se napijete chai laté potom, co jste vešli domů nebo do čajovny po studeném uchvátaném dni, cítíte se v teple, v bezpečí s hřejivým pocitem lásky…k životu. Dalším je Baptisma od Chapel Factory. “Svěcená voda”, ztělesnění dětství, kombinace lehčích citrusových tónů s mlékem, neroli a jasmínem v základu umocněném kadidlem a bílým pižmem přináší uklidňující objetí a dotyk dětské nevinnosti. Zdá se, že mléčné tóny jako by navazovaly až jungovský archetyp, vyvolávají pocit naplnění pro duši i tělo. Uklidňují a povznášejí.

 

Zpět do obchodu